Saturday, March 23, 2013

Kekeliruan Bendera GayongPanji Gayong , jarang sekali dapat kita lihat berkibar. Kekadang kedapatan kibaran dalam majlis tertentu dan juga bergantung pada gelanggang penganjur. Tetapi didalam alam maya kedapatan banyak sekali model bendera ini. Mana satu yang patut kita gunakan pun kita masih keliru tentangnya. Setiap kali ada sahaja kesilapan yang kita lakukan seolahnya kita tahu mana yang asal. Masih lagi kesalahan ini berulang dan tiada siapa menegur akan keaslian rekabentuk bendera Gayong ini.

Disisni saya paparkan beberapa bendera yang menjadi kemegahan Silat Seni Gayong yang saya temui didalam alam media elektronik ini.

 SENARAI BENDERA DIBAWAH ADALAH TERSASAR DARI REKABENTUK ASALNYA :

DIPAPARKAN JUGA BENDERA ASAL SILAT SENI GAYONG :

PERHATKAN DENGAN JELAS BENDERA ASAL SILAT SENI GAYONG DI BALAI ADAT SILAT SENI GAYONG DI TAIPING


Warna bendera tetap sama tetapi susunan jalur serta rekabentuknya sahaja yang tersasar dari asal. Harapan semoga pembetulan dapat dilakukan agar keaslian bentuknya kekal dan menjadi lambang panji-panji Gayong yang kita sanjungi dan sayangi. Bersama kita berjuang mengekalkan keaslian Silat Seni Gayong ni , bukan sahaja benderanya malah apa sahaja yang berkaitan dengannya.

Semoga kita semua diberkati.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...